miercuri, 14 ianuarie 2009

Simboluri naţionale

Doamne în ce ţară am ajuns să trăim. Cineva foarte drag mie, mi-a spus acum câteva zile un lucru foarte interesant şi la care m-am gândit mult. „Să aduci un copil pe lume, în zilele noastre, este un lucru extrem de egoist.”. După ce am stat şi m-am gândit mai bine am înclinat să-i dau dreptate. Ce modele îşi poate alege acel copil în ţara asta? Ce şanse are el, fiind înconjurat doar de modele fabricate, perimate şi de căcat? Generaţia asta nouă, generaţia asta care vine din urmă şi care încearcă să-şi găsească o identitate, este condamnată la eşec. Nimeni nu mai citeşte o carte, nimeni nu mai ascultă muzică, pentru că onomatopeele ălea pe care le scot pe gură analfabeţii ăia cu nume de mezeluri eu nu le consider muzică. De citit ziare nu poate fi vorba, pentru că în presa scrisă nu poţi citi decât despre „pitici şi eleve porno”, despre oierul şef sau despre ce tatuaj şi-a mai tras Mutu, iar la televiziuni e o goană continuă după audienţă şi nu poţi vedea decât filme proaste cu cafteală multă, sau nebune care se roagă să sune un telefon, sau realizatori băgaţi în tomberoane. De ce să ne mirăm de incultura crasă în care ne complacem, dacă am fost în stare ca după 20 de ani de la revoluţie să ne întoarcem la FSN. Când te gândeşti că fetele de liceu o au ca model pe Monica Columbeanu şi visează la un bătrânel simpatic şi putred de bogat pe care să-l....sugă de bani, sau pe Sexy Brăileanca, sau pe Alina Plugaru, sau pe Nikita.....e de plâns. Sunt convins că dacă te duci prin licee şi întrebi de Veronica Micle, sau despre Nadia Comăneci, sau despre Mitzura Arghezi, ca să nu vorbim despre Ana Aslan, ai să rămâi uimit de răspunsuri. Şi atunci te rogi să faci un băiat, dar nici aici lucrurile nu stau mai bine. Băieţii vor să fie toţi ca Becali, Tolea, Ogică, Salam sau mai ştiu eu ce alt ilustru necunoscut. Şi pe ei dacă îi iei la bani mărunţi şi îi întrebi de Eliade, Antonescu sau Brâncuşi, i-ai băgat în ceaţă. Cei care nu au căzut în patima manelelor, ascultă Tokio Hotel, se taie cu lama şi au colecţii de insigne. Din păcate toate non-valorile au devenit simboluri naţionale. În astfel de condiţii, să aduci un copil pe lume, este un lucru egoist.

12 comentarii:

  1. ai perfecta dreptate. copiii n-au modele de viata in romania. dar nu numai scoala si societatea sunt vinovate, ci si familia. sunt multi parinti care uita ca mai au copii. parintii au alte treburi, sunt preocupati de bani. cat priveste scoala, acolo nu mai de prea mult timp locul in care se formeaza caractere. societatea le da copiilor ca exemplu de viata doar baietii destepti. ce poti face in acest caz? pana la urma suntem de vina cu totii de situatia asta. pentru ca societatea romaneasca e formata din toti cei care traim in tara asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe aceeasi linie cu ce spui tu mai sus zilele trecute, pe undeva prin Salaj, diriginta intreaba baiatul de clasa a V a...Ce vrei tu sa te faci cand vei creste mare? Raspuns: Eu cand voi creste mare vreau sa ma fac Gigi Becali! Traiasca ziarele care deschid editii cu el si televiziunile care il aduc in talk-show-uri...La mai mare!

    RăspundețiȘtergere
  3. Faci un copil ca sa-ti umpli un gol in suflet, sa simti ca traiesti pentru cineva, zic eu. Dar, daca dupa ce-l faci, nu il ghidezi in directia buna, atunci va face parte din gloata de analfabeti materialisti care umple pamantul in ziua de azi. Nu uita, exemple negative existatu si acu cateva zeci de ani, tie ti se pare ca faci parte dintr-o minoritate sanatoasa la cap si ca lumea s-a dus naibii. Iti vand un pont: si parintii tai pun pariu ca simteau la fel inainte sa vii tu pe lume. Da, lumea e de cacat, dar asa a fost mereu.

    Zici ca e un act egoist? Logica spune ca da, dar din motive diferite fata de cele enumerate de tine. Ce vrei sa fie, un act filantrop? Poti sa-l proiectezi in asa fel incat sa iasa din el omul care va aduce pacea pe pamant, sau ce? il poti proiecta sa devina viitorul Mozart, Miochelangelo, etc? Nu. Nu confunda egoismul cu subcultura. Cu adevarat egoist ar fi sa faci un copil si sa ti se rupa de el.

    RăspundețiȘtergere
  4. Inca o chestie: ar fi bine ca un om catine sa aiba copii, mai contabalansezi cantitatea de prostie si rautate din lumea asta. sa zicem ca te apropii astfel de un act filantrop.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu sunt intru totul de acord cu tine. Intotdeauna au fost 'vremuri grele' si nu cred ca oamenii au spus vreodata - acum este momentul cel mai potrivit pt a avea un copil. Eu nu cred ca este un lucru extrem de egoist; este poate un pic egoist, dar nu extrem:). Ca parinte iti poti educa copilul si il poti invata toate lucrurile frumoase de care ai avut tu parte de-a lungul vietii. Nu zic ca scoala nu va avea o influenta asupra lui, insa ca parinte il poti invata sa aleaga intre ce e bine si ce e rau:). Nu este usor sa cresti un copil, insa lucrurile cele mai frumoase sunt cele pentru care lupti si te zbati un pic:).

    RăspundețiȘtergere
  6. Articolul a fost preluat si de ziarul „Brasovul Tau”.

    RăspundețiȘtergere
  7. M-am tot gandit... ce sa zic...de copii... numai de bine...depre momentul si epoca sau societatea in care e potrivit si acceptabil sa ai copii... nu cred ca exista asa ceva, plus ca e cam "sine qua non" vis a vis de evolutia speciei pana acum : )

    maceasa.

    RăspundețiȘtergere
  8. De a aduce astazi un copil pe aceasta lume nu este numai egoism,ci totala inconstienta fata de viitorul acestuia.Bunic fiind, ma uit la nepotii mei ca nu au perspective prea multe traind in aceasta societate brutala. In tineretea mea in anii 60, am avut toate posibilitatile, liber sa invat ce vreau dupa capacitate. Tinerii erau sustinuti de stat,nu era totul bazat pe bani ca in zilele astea.Cei care sunt ceva mai tineri ca mine, prin ministere si parlament, ar trebui sa multumeasca acelor vremuri unde statul i-a ajutat sa fie oameni pregatiti,nu sa le ponegreasca . Au fost vremuri frumoase pentru toti.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bravo! Ai perfecta dreptate! Oare cat ne mai suporta Dumnezeu?

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca sti cum sa il cresti,daca stii ce educatie sa ii dai, daca stii ce model sa ii arati si spre care sa il indrumi , sa stie sa faca dinstinctia dintre adevaratele valori ale vietii si valorile false care marsaluiesc prin fata noastra zilnic ,daca......., ... Eu am un bebe de 4 luni si este cel mai frumos lucru care mi se putea intampla alaturi de sotul meu ! Sunt fara cuvinte momentele cand il vezi prima data si cand il ti in brate ! Dupa ce iti vei imagina cum ar fi sa iti ti in brate copilul iti vei dori unul si vei face tot ce iti sta in putinta sa ii indrepti pasii spre o viata traita cinstit din toate punctele de vedere ! Personal , articoul mi se pare mult prea acid ! Daca aduci un suflet pe lume nu inseamna sa fi egoist....ma intreb daca parintii taiar fi gandit la fel ca tine, caci si atunci societatea avea problemele ei...

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumos si bine spus, dar oare pana cand mai vorbim pana sa se si intample ceva cu adevarat? Pana se va schimba ceva sau pana vom ajunge la normalitate?!

    RăspundețiȘtergere
  12. Intr-adevar un copil este cel mai frumos lucru si este adevarat ca depinde foarte mult de felul in care il cresti si il educi dar inevitabil anturajul il va influenta foarte mult pentru ca nimanui nu ii place sa fie outsider si daca de exemplu tu il inveti ca e bine sa citeasca o carte si la scoala toti copiii vor rade de el ca a citit in loc sa se joace counter strike sau alte minuni de jocuri cu impuscaturi se va simtii marginalizat si va avea de suferit.

    RăspundețiȘtergere