marți, 20 ianuarie 2009

Ai grijă ce vorbeşti

Fraţilor ne întoarcem de unde am plecat. Vă aduceţi aminte de vremurile în care vecinul securist de la etajul trei statea cu borcanul pe la pereţi şi pe la uşi să audă ce mai bârfeşti tu prin casă? Vă mai aduceţi aminte de vremurile în care ascultaţi Europa Liberă, ascunşi prin baie sau prin nu ştiu ce colţ al apartamentului? Şi aţi crezut că am scăpat? Aţi crezut că cei care au ieşit în stradă în decembrie 89’ şi care au murit la Timişoara, Bucureşti, Braşov, Cluj.......au câştigat ceva? Toţi am spus că cel mai de preţ câştig a fost libertatea. Care libertate? Cel mai de seamă marinar al statului, Băse, a promulgat o lege foarte faină. Începând de astăzi, operatorii de telefonie şi de internet vor stoca toate informaţiile şi datele referitoare la telefoanele, sms-urile şi e-mailurile pe care le trimitem sau le primim. Adică, nenea Băse vrea să ne asculte fiecare mişcare, să ne controleze fiecare pas şi dacă nu eşti cuminte, vin băieţii de la doi şi-un sfert şi te leagă, că cică ai complotat împotriva intereselor statului. S-a dus dracului dreptul la intimitate, ce e aia violarea corespondenţei, ce libertate a cuvântului. Deja mă simt un fel de Pinochio, de fapt suntem o ţară de marionete, iar la sfori este acest Popeye, care ne minte mereu şi crede că poate face ce vrea el, doar pentru că are o cutie de spanac. Dar vedeţi voi, Pinochio a reuşit să meargă şi fără sfori......şi poate se termină şi spanacul......cu siguranţă se va termina. Vodafone, Orange, Romtelecom, Cosmote, Zapp şi UPC sunt pregătiţi să ne urmărească orice mişcare electronică. Legea asta tâmpită şi care ne trimite înapoi cu 20 de ani, are ca justificare lupta antiteroristă. Eu sunt convins că dacă ascultă telefoanele lui badea Gheorghe, care a ieşit cu oile pe platourile din Bucegi, o să afle că se pregăteşte un atac terrorist împotriva ţării noastre. Băi Băse, suntem atât de săraci că suntem neinteresanţi până şi pentru nişte terorişti morţi de foame din mai ştiu eu ce ţară a lumii a treia. Dar instrumentul pe care şi l-a creat distinsul domn cu chelie, fostul căpitan de vas, este unul perfect pentru a trage sforile încă patru ani. Eu sunt convins că telefonul marinarului nu intră sub incidenţa acestei legi, că de e-mail nu poate fi vorba, pentru că nu sunt convins că ştie să-l folosească. Sunt convins că de astăzi telefoanele mele vor fi şi mai ascultate şi e-mailurile răsfoite cu atenţie. Şi ce dacă, nu au decât să mă asculte şi am să mă străduiesc să le spun câte ceva frumos de fiecare dată când vorbesc la telefon, scriu un mesaj sau trimit un e-mail.

11 comentarii:

  1. Benjamin Franklin: "Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."

    RăspundețiȘtergere
  2. Continuare:
    1) Partea buna: in general, borfasii se ataca cand aud de aceasta lege. Pe mine ma doare in fund. Nu ma afecteaza, iar presa mananca cacat oricum. Daca Base ar fi fost un dictator d-ala rau, Ciutacu era impuscat demult.
    2)Partea rea: marea problema e ca aceste interceptari pot fi folosite in spionajul economic.

    RăspundețiȘtergere
  3. PS: Ai trecut si tu la Base-bashing?
    Vezi ca o lege similara exista demult in UE, iar informatiile se stocheaza pe 2 ani, nu pe 6 luni ca la noi. Vezi sa nu dai articolul asta la ziar, ca ma dezamagesti. N-ar fi rau ca ziaristii sa faca putin research inainte de a debita ceva.
    Base nu scrie legi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma Tirea, oare asta se aplica si in cazu` in care te sun sa te intreb daca mai poti sa faci rost de niste iarba din aia cum am avut la chefu` ala? sau doar pentru acte de terorism? Apropos... am un amic in Transnistria, vrei un camion de Kalashnikov? ieftin.. pe sub mana asa...

    =)) C ya...

    RăspundețiȘtergere
  5. Legi asemnanatoare exista in occident de ani buni...La noi insa cred ca o sa iasa chestii foaaarte interesante de "jmecheri" ce vor fi niste baieti...

    Acu' va incepe perioada cu scandaluri misto de presa pe baza unor convorbiri care vor iesi la iveala...de la niste baieti care lucreaza pe la companiile de telefonie mobila...

    Rashel...sa faci probe din cand in cand...poate adorm baietii cu castile pe urechi...sa le mai spui cate un banc cand vorbesti cu sotia...:P

    RăspundețiȘtergere
  6. Hm... European Directive on Data retention,asta e directiva.NUma ca aplicabilitatea ei depinde de fiecare tara in parte.Partea prosta e ca nenea aia de la UE cred ca peste tot e ca la ei ,uitind ca estul are un lung sir de abuzuri in meterie.Abuzuri care sigur se vor produce si acum.Ce nu am auzit eu ,si este cerut sppecific in directiva este existenta unui organism national independent care sa supravegheze tocmai ca libertatile nu sunt incalcate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Problema cea mai mare este ca aceste baze de date cu convorbiri si cu numere de telefon nu sunt pastrate de catre serviciile secrete, ci de catre niste simpli angajati ai firmelor de telefonie mobila si ai providerilor de interenet. Niste oameni care ar putea oricand sa fie tentati sa santajeze.
    Articolul 12 din Declaratia Drepturilor Omului.
    Nimeni nu va fi supus la imixtiuni în viata sa personala, în familia sa, în domiciliul sau în CORESPONDENTA sa, nici la atingeri aduse onoarei si reputatiei sale. Orice persoana are dreptul la protectia legii împotriva unor asemenea imixtiuni sau atingeri.

    Articolul 19.
    Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opniii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspândi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

    Conventia Europeana a Drepturilor Omului, act adoptat în anul 1950 în cadrul Consiliului Europei.
    Conventia reafirma faptul ca scopul Consiliului Europei îl constituie realizarea unei uniuni cât mai strânse între statele membre si ca unul dintre mijloacele de realizare a acestui scop este protejarea si dezvoltarea drepturilor omului.
    Articolul 8 din Conventia pentru Apararea Drepturilor Omului si Libertatilor Fundamentale (Dreptul la respectarea vietii private si de familie) prevede:
    1. Orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private si de familie, a domiciliului sau si a corespondentei sale.
    2. Nu este admis amestecul unei autoritati publice în exercitarea acestui drept

    Violarea secretului corespondentei  art. 212 Codul Penal  presupune încalcarea dreptului la libertatea individuala în sensul împiedicarii posibilitatii persoanei de a comunica cu alte persoane, prin mijloacele obisnuite de transmitere la distanta (corespondenta închisa sau deschisa, telegrama, telefon, etc) fara teama unui amestec nedorit din partea cuiva.
    Constitutia României a consfintit, printre celelalte drepturi fundamentale ale persoanei si dreptul la inviolabilitatea corespondentei în art. 28, iar Codul Penal incrimineaza aceasta fapta ca infractiune în art. 212, constând în deschiderea, fara drept, a unei corespondente adresate altuia ori în interceptarea unei convorbiri sau comunicari efectuate prin telefon, telegraf, sau prin alte mijloace de transmitere la distanta. De asemeni infractiunea consta si în sustragerea, distrugerea sau retinerea unei corespondente precum si în divulgarea continutului unei corespondente, chiar atunci când a fost trimisa deschisa din greseala, ori în divulgarea continutului unei convorbiri sau comunicari interceptate, chiar în cazul când faptuitorul a luat cunostinta de aceasta din greseala sau din întâmplare.
    Multumesc de comentarii.

    RăspundețiȘtergere
  8. PS. Dragul meu, nimeni nu a spus ca a scris Base legea, el doar a promulgat legea.

    RăspundețiȘtergere
  9. Apropos, chestia cu email-ul e praf in ochi. Daca eu vreau, crede-ma ca pot sa se dea peste cap, sa se transforme in buzdugan si tot nu-mi pot citi emailul.

    Alta chestie:
    Art. 3. - (1) Furnizorii de retele publice de comunicatii si furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului au obligatia de a asigura, pe cheltuiala proprie, crearea si administrarea unei baze de date in format electronic, in vederea retinerii urmatoarelor categorii de date, in masura in care sunt generate sau prelucrate de acestia:
    a) date necesare pentru urmarirea si identificarea sursei unei comunicari;
    b) date necesare pentru identificarea destinatiei unei comunicari;
    c) date necesare pentru a determina data, ora si durata comunicarii;
    d) date necesare pentru identificarea tipului de comunicare;
    e) date necesare pentru identificarea echipamentului de comunicatie al utilizatorului sau a dispozitivelor ce servesc utilizatorului drept echipament;
    f) date necesare pentru identificarea locatiei echipamentului de comunicatii mobile.
    (2) Datele se retin timp de 6 luni de la momentul efectuarii comunicarii.
    (3) Cheltuielile legate de crearea si administrarea bazei de date sunt deductibile fiscal.

    Poti sa-mi zici unde scrie de inregistrarea convorbirilor? Dar presa panicara din Romania se da iar in stamba, ca asa-i in tenis. Legea asta e doar varianta handicapata si subnutrita a faimosului "Patriot act". Legea o gasesti la http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=13906

    RăspundețiȘtergere
  10. Distractiv era daca Guvernul ar fi suportat cheltuielile de stocare a datelor (cum se face in UK si Finlanda).

    RăspundețiȘtergere
  11. http://www.glsa.ro/coltul_lui_bebitu/41061-omagiu_firmelor_de_telefonie_mobila.html

    rusinos....rusinos....isi vand clientii guvernului ca sa poata sa ii fure in continuare

    RăspundețiȘtergere