vineri, 23 ianuarie 2009

Popor de sclavi

Suntem un popor de sclavi. Suntem un popor de analfabeţi. Suntem un popor de ignoranţi. Am citit ce a scris Paulie pe blog şi comentariile de acolo şi e foarte trist, dar adevărat...suntem un popor de sclavi care nu-şi cunoaşte drepturile. Suntem sclavii patronilor. Angajatorul îţi dă o brumă de bani şi te pune să munceşti 10-12 ore pe zi, de ajungi acasă doar noaptea, iar copiii nici nu te mai recunosc. Acelaşi patron îţi trece în cartea de muncă salariul minim pe economie, ca să nu plătească un impozit prea mare la stat. Tot el te cheamă la muncă şi sâmbăta şi uneori şi duminica. Acelaşi angajator găseşte ceva să-ţi spună că nu e foarte mulţumit de cât munceşti şi că vede că nu radiezi de bucurie când vii la muncă şi că ar trebui să-ţi revizuieşti comportamentul că altfel urmează o penalizare şi o micşorare a salariului mizer pe care ţi-l dă. Cine e de vină pentru toate astea? Angajatul pentru că acceptă, pentru că nu-şi cunoaşte drepturile şi pentru că semnează orbeşte orice hârtie îi pune în faţă patronul. Când ajunge aproape de limită, cînd mai are un pic şi explodează, românul nostru se duce şi se plânge la vecinul de la trei, la părinţi, iar unii mai îndrăzneţi merg la ziare, la radiouri şi la televiziuni. Şi cu ce să vă ajute, vecinul de la trei, sau părinţii sau presa, când voi aţi semnat ca nişte analfabeţi contractele de muncă, fără să citiţi care sunt obligaţiile angajatorului şi care sunt datoriile voastre? Unii, cică mai cu moţ, îşi dau demisiile şi pleacă să sclavagească pentru alţii. În Spania la căpşuni, în Italia la produs, în Israel la reconstruit de blocuri dărâmate de rachetele palestiniene sau pe bărci să-i slugărească pe cei care plătesc câte un bacşiş gras. Nu sunt apărătorul patronilor dar vina este a noastră, a celor care acceptăm totul, care executăm fără să crâcnim, ca nişte soldăţei de plumb a căror cheie este întoarsă la nesfârşit. Fraţilor, puneţi mâna şi citiţi înainte să semnaţi ceva! În afară de salariu mai aveţi şi alte drepturi şi nu vă bucuraţi pentru fiecare bănuţ pentru că voi îi băgaţi patronului în buzunar de cel puţin 10 ori mai mulţi bani decât vă dă el vouă.

5 comentarii:

  1. Eu ti-am explicat demult asta. Dar hai sa-ti mai zic ceva: cand mentalitatea de sclav va disparea, va incepe outsourcing-ul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Tu zici bine mai Rashel....Problema este ca la noi, dilema angajatului este: Pentru cine dau drumu la strung? :P Ca in 99% din cazuri sunt cam la fel...Si daca nu semnezi tre' sa cauti altceva...pana gasesti dureaza...gasesti un alt drac...banca nu sta dupa tine, rata la masina etc. Spor la treaba stimabili cititori...si mai lasati poze cu voi pe acasa...nu de alta da' sa nu va zica aia mici "nenea" sau "tanti" cand ajungeti noaptea acasa...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna remarca Radierei cu outsourcingul....foarte buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. Romanul trebuie sa invete sa spuna NU. Dar in acelasi timp, trebe sa invete cum sa-l spuna si cand sa-l spuna. Deocamdata, nu stie sa-l spuna.
    Cat despre drepturi, sa fim seriosi: nu mai au timp printre atatea telenovele, manele, cumparaturi de-a japca, emisiuni de teveu cu tradati in dragoste, nora pentru mama, curat murdar etc. Sunt ocupati tare...

    Suntem un neam de sclavi, consumatori, pupancuristi, curve, nesimtiti, rai, badarani, tarani, ciobani, chicisti, cocalari si pitipoance. Suntem un neam de tigani! Suntem de rasu' europei, da', in intunecimea prostimii noastre, ne credem cei mai tari, cei mai destepti, cei mai buni, cei mai smecheri... PROSTU' PANA NU-I FUDUL, NU-I PROST DESTUL.

    RăspundețiȘtergere
  5. Un articol adevarat si incurajator, oare ne vom schimba sau de frica pierderii locului de munca vom ramane sclavi.Privatizarea nu este lucrul cel mai bun, mai bine ramanea totul in mana statului.

    RăspundețiȘtergere