vineri, 16 ianuarie 2009

Multă sănătate

Iară sunt nemulţumit de ce se întâmplă în ţara asta. Nu aş fi scris niciodată nimic despre medici, din respect pentru meseria pe care o practică şi din respect pentru faptul că sunt cei care de cele mai multe ori salvează vieţi. Din păcate sistemul i-a învins şi pe ei, şi nu au devenit altceva decât nişte şpăgari şi nişte măcelari. Cei mai mulţi dintre ei, au depus jurământul lui Hipocrate cu degetele ţinute cruciş la spate şi acum cer bani grei doar ca să se uite la tine. Nu spun că este numai vina lor, pentru că în sistemul ticăloşit în care trăim toată lumea dă şi ia şpagă.....şi atunci ei de ce să nu o facă? Nu cred că este normal ca în fiecare lună să cotizăm la asigurările de sănătate, iar când avem nevoie de medici să trebuiască să scoatem bani grei din buzunar. Mai grav este că ajungi în spital şi ai nişte crize de rinichi îngrozitoare, de simţi pe pielea ta vorba cântecului: „când mă piş mă ţin de pom”. Vine de te consultă un rezident şi-ţi spune că ai piatră pe canal, dar că nu are ce să-ţi facă, pentru că aparatura, care este la subsolul spitalului împreună cu şobolanii şi toate vietăţile care trăiesc acolo, este veche, depăşită şi ruginită. Dar dacă te încumeţi şi îţi asumi responsabilitatea el te operează. Sau stai liniştit în clinica de cardiologie şi îţi cade tavanul în cap, că nu ştiu ce ţeavă, veche de pe vremea lui Pazvante Chiorul, a cedat şi clinica s-a inundat, iar pereţii nu au mai rezistat. Sau ajungi pe mâna lui Ciomu...Doamne îţi mulţumesc că ăsta nu mai operează. Sau condiţiile infecte din maternităţi, unde se duc mămicile sănătoase şi ies bolnave. Pentru o operaţie la o clinică de prestigiu din ţară, cea de la Târgu Mureş, nişte părinţi disperaţi sunt nevoiţi să plătească peste 100 de milioane, pentru ca fiul lor să poată duce o viaţă normală. Ştiţi ce le-au spus medicii de acolo? „Domnilor, când veniţi cu bebeluşul la operaţie, ar fi mai bine să staţi în gazdă undeva, decât să-l internaţi, pentru că băiatul trebuie să fie sănătos când intră în operaţie. Dacă ar fi vorba de copilul meu, eu aşa aş face. În spital cu siguranţă se va îmbolnăvi.”. Poftim?????? Nu există sterilizatoare, nu există perne pe paturi, cearceafurile sunt galbene şi lista nemulţumirilor continuă. Sunt toate lucruri reale, care se întâmplă în fiecare oraş din ţară. Şi atunci vă întreb, de ce trebuie eu să plătesc acea contribuţie la CAS? Eu nu mai vreau să o plătesc, pentru că nu îmi găsesc banii aceia nicăieri. Vreau să-mi fac o asigurare privată de sănătate, dar şi în aceste condiţii, statul mă obligă să plătesc în continuare acel blestemat de CAS. Doamne fereşte să ai nevoie de medici, sau să fi nevoit să stai prin spitale. E trist....Multă sănătate.

9 comentarii:

  1. Cum de ce sa platesti contributia la CAS? Iti spun eu de ce. Sa ajungi, Doamne fereste, in spital pentru vreo operatie iar dupa, sa vina asistenta sa-ti spuna ca trebuie sa strangi din dinti si sa induri durerea ca nu au algocalmin in spital, sau sa te intepe de 10 ori pe zi ca nu au bani de branule. In schimb daca doresti poti sa te duci la farmacia de peste drum si sa-ti cumperi din banii tai branula si un nenorocit de algocalmin. Sau ajungi in spital pentru o operatie banala de deviatie de sept si te omoara ca s-au gandit ei sa-si incerce un nou anestezic pe tine, si cand zic incerce nu vb de un simplu test vorbesc de anestezie totala si te trezesti din anestezie (daca ai norocul sa te mai trezesti) si faci spasme de se zguduie tot patul cu tine iar ei iti spun cu nonsalanta ca e de la anestezicul nou pe care l-au incercat pe tine.
    Mai exista posibilitatea sa te duci la spital cu o problema (care nu necesita operatie) si sa te opereze degeaba ca nu sunt in stare sa te trimita sa faci un nenorocit de RMN, pe care evident ca il platesti din banii tai.
    E foarte trist ce se intampla in sistemul sanitar din Romania. Nu doresc nimanui sa aiba nevoie de serviciile medicale de la noi, asta o spun din proprie experienta (prietenii stiu de ce :)) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Am cunoscut medici in mainile carora mi-as pune viata fara ezitare, am cunoscut si javre... Sa arunc cu piatra? tentant...
    Dar ma gandesc ca un medic chirurg rezident de la Fundeni are salariul de 12 milioane de lei vechi. Desigur asta nu justifica dezumanizarea, dar parca le intelegi pana la un punct inacrirea si foamea de bani pe care o acumuleaza pana pe la 40 de ani, cand au in spate sute de garzi si suficienta experienta pentru a trece la nivelul urmator: spagile adevarate.
    Pana la urma, ei de ce ar fi altfel decat tara in care traiesc? Mai inspaimantator e ca medicii tineri cu talent si chemare pentru meseria asta refuza sirul asta de umilinte si pleaca sa slujeasca bolnavii din alte tari...respectabile. Si-atunci, noi cui mai dam spagi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Subscriu la revolta impotriva sistemului,spagarilor si asa-zisilor doctori fara inima (ca si daca zici ca au inima de caine, jignesti bietul animal)..e trist si in acelasi timp dezgustator ca traim intr-o tara in care putini doctori isi mai aduc aminte de acel juramant de care vorbeai..iar cei mai multi sunt doar niste macelari care-si asteapta plata.Doamne ajuta sa n-avem nevoie de ei !!

    RăspundețiȘtergere
  4. Din pacate sunt foarte multi medici asa cum i-ai descris mai sus....Am prieteni foarte apropiati al caror copil era foarte aproape de moarte din cauza exclusiva a unor sefi de sectie ai celui mai mare spital din Brasov...Norocul lor a venit de la Spitalul de Urgenta Floreasca si de la SMURD...medicii de acolo au confirmat ca daca ar fi procedat conform recomandarilor medicilor de la Brasov copilul ar fi murit...acum e bine sanatos din fericire...Revoltator...In alta ordine de idei un chirurg bun in Germania castiga 7-8000 euro pe luna...cei foarte buni s-au cam dus...din fericire au mai ramas cativa si pe la noi...greu de gasit insa tocmai pentru ca sunt foarte putini.

    Sanatate multa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bravo rasel!Spui lucrurilor pe nume si nu scrii doar despre sport!Imi place:D

    RăspundețiȘtergere
  6. Servus Razvan...
    Să dea Domnul să nu fie cazul sa traim pe pielea noastra minunile sistemului nostru medical... ştiu ce zic... Ai surprins bine citeva frinturi... Cam astia suntem, cam asta e tara in care trebuie sa traim, unii dintre noi
    Cele bune!
    Ma bucur sa te citesc

    RăspundețiȘtergere
  7. Articolul a fost preluat si de cotidianul „Brasovul Tau”

    RăspundețiȘtergere
  8. ce s-a intamplat cu operatia de la Tg Mures? intrb pt ca sunt in aceeiasi situatie cu fiul meu.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si totusi nu se poate face nimic pentru a nu mai platii aceasta mizerie de CAS?!?Eu as da in judecata Ministerul si le-as cere sa-mi restituie toate sumele cu care am cotizat,eu si angajatorul,in ultimii 20 de ani!Bineinteles ca am de gand sa le cer indexate,sunt chiar curios daca exista vreo evidenta si daca sunt capabili sa faca acest calcul!
    Caut un avocat capabil sa castige un astfel de proces,daca-l gasesc pornesc la lupta imediat!
    Cunoasteti vreunul?

    RăspundețiȘtergere